Rævemosen 2010

Rakkere og rænker - årets friluftsspil i Rævemosen 2010

Årets opsætning i Rævemosen er skrevet af sognepræst Troels Laursen fra Ullits.

Stykket er meget frit bygget op efter Gudrun Gregersens roman ”Kommen af Skarnsfolk” fra 1944, og som vandt Den Danske Roman-konkurrence hos Gyldendal og Gudrun Gregersen blev i den anledning sammenlignet med Blicher.

Hun blev i øvrigt født i Ullits præstegård 1884.

Der vil også indgå en af Johs. V. Jensens Himmerlandshistorier i forløbet, sammen med flere sagn og legender om rakkere og klogekoner fra det Himmerlandske og der vil være flere gamle vesthimmerlandske danse undervejs i forestillingen. Vesthimmerland er stedet hvor det hele foregår i midten af 1800-tallet.


Fortællingen bygger på modsætninger: mellem rodløse omstrejfere og bofaste bønder, mellem nedarvede anlæg og omgivelsernes påvirkning.


Et nyfødt taterbarn bliver af sine forældre efterladt på en himmerlandsk fæstergård, hvor hun vokser op i datterens sted.


Man følger hende gennem opvæksten i hjem, skole og mark. Man hører om landsbyens forskellige grader af gæstfrihed og det modsatte over for barnet udefra, og man mærker det særlige spil i hendes sind, sådan som det blandt andet giver sig udslag, når hun nu og da mødes med sine rigtige forældre. Landsbyen mener at pigen er skyld i alle ulykkerne i området og især hos plejeforældrene.


Med de voksne år melder de virkelige brydninger sig. Kærligheden kommer ind i hendes liv og hun stilles over for et valg, der slår hende ud af ligevægt.


Der indgår udover den unge pige og hendes plejeforældre, hendes biologiske forældre, en del stoute gårdmænd og snakkelystne koner, lystige tatere, degnen og en masse tyende, en konge hugorm – og ikke mindst en bytyr! Og så genkendelig landsbysladder.


Fortællingen er en beretning om ulige vilkår, om evige aktuelle fordomme mod det fremmede og ukendte og om ung kærlighed, der sejrer til sidst.


Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

31.10 | 06:48

Superb explanation & it's too clear to understand the concept as well,please visit here for more details : https://packers-and-movers-bangalore.in/

...
07.08 | 15:11

Tirsdag er udsolgt. Onsdag. torsdag og fredag kan du købe billetter ved indgangen.

...
07.08 | 08:59

Hej med Jer.
Vil lige høre hvis vi kommer i aften tirsdag og vil købe billet ved indgangen er det så muligt?
Med venlig hilsen Majbritt

...
05.08 | 10:54

Hej Lone
Vi har nu fået styr på problemerne på Himmerlandsbilletten. Du kan nu bestille billetterne der, hvis du vil, du kan stadig henvende dig på museet :)

...
Du kan lide denne side